GAL Regiunea Rediu-Prăjeni

Teritoriu

Teritoriul GAL Regiunea Rediu-Prajeni este situat in județele Iași și Botoșani, înglobind 9 unitati administrativ – teritoriale:
– Județul Iași: Comuna VALEA LUPULUI, Comuna REDIU, Comuna ROMÂNEŞTI, Comuna MOVILENI, Comuna GROPNIŢA, Comuna VLĂDENI, Comuna ŞIPOTE, Comuna PLUGARI.
– Județul Botoșani: Comuna PRĂJENI.

 

Teritoriul GAL este situat în partea de Nord Est a ţării, respectiv partea de Nord Est a județului Iasi, are o suprafata totala de 515,19 km2 si include comune din judetele Iasi si Botosani: REDIU, VALEA LUPULUI, ROMANESTI, MOVILENI,GROPNITA, SIPOTE, PLUGARI, VLADENI (judetul Iasi) si PRĂJENI (judetul Botosani). Suprafața însumată a celor 9 comune incluse în teritoriul GAL Reg Rediu-Prăjeni totalizează 50.528 ha.
Populatia din teritoriul GAL Reg Rediu – Prăjeni este in crestere, însumand 44.891 de persoane, cu o densitate medie de 87,13 locuitori/km2 (date statistice 2011: 34.101 de persoane, 67,48 locuitori/km2). Comunele limitrofe judetului Iasi, Rediu si Valea Lupului inregistreaza cea mai mare crestere, respectiv 8.295 si 14.510 locuitori (date statistice 2011: 3.000 – 4.000). Majoritatea populatiei rezidente 34.846 are vasta <55 ani, iar 10.045 sunt intre 55 – 85 ani si peste.
Posibilităţile de angajare la nivel local sunt foarte mici. Cei care au un loc de muncă sunt de regulă zilieri în agricultură, la fermele de dimensiuni medii sau mari existente în teritoriul GAL, fie angajați în aparatul public sau în industria serviciilor. Ceilalţi traiesc din venitul mediu garantat sau alte ajutoare sociale. Prestarea unei slujbe în urban este problematică din cauza distantei si a costurilor de transport ridicate, acestea ajungând la 25% din venitul net realizat. In cele mai multe dintre comunele din regiunea vizata există persoane plecate la muncă în străinătate; profil emigrant: bărbat sau femeie, cu vârsta între 25-45 de ani, nivel scăzut de educaţie (sub 10 clase), necalificat, lucrător sezonier în agricultură sau pe termen lung în construcţii, menaj sau îngrijire la domiciliu. Meseriile cele mai căutate la nivel local sunt cele de agricultor (tehnician, mecanic agricol, tractorist etc.), insa există un mare interes pentru meserii asociate cu afacerile din turism: bucătar, ospătar, chelner și pentru meseriile non-agricole în domenii precum serviciile şi comerţul.
Serviciile educationale sunt bine dezvoltate, in ultimii ani autoritatile locale au accesat fonduri prin care au modernizat si dotat unitatile de invatamant.
Populatia aflata in situatii de vulnerabilitate (copii si adulti) a beneficiat de sprijin material, masuri si diferite servicii integrate, ajutoare sociale, burse, prin fonduri guvernamentale si europene.
Serviciile medicale sunt slab dezvoltate pe toată zona, investitiile in infrastructura locala de baza si servicii esentiale necesare populatiei sunt insuficiente, acest lucru reprezentând un minus pentru populația de pe teritoriul GAL, necesitandoportunitati de finantare pentru cresterea nivelului de trai a populatiei.
Zona detine suprafete mari agricole, acest sector avand un trend ascendent in ultimii ani datorita fondurilor nationale sau europene prin care s-au subventionat, infiintat si modernizat fermele agricole.
Teritoriul GAL detine zone Natura 2000 si 7 situri naturale (2 de tip SPA si 5 de tip SCI): Sărăturile din Valea Ilenei, Dealul lui Dumnezeu, Valea lui David, Padurea si pajistile Marzesti, Eleșteele Jijiei și Miletinului, Sărăturile Jijia Inferioară – Prut, Dorohoi-Saua Bucecei, existand in zona ONG-uri care desfasoara actiuni de mediu si/clima pentru protejarea acestora si a zonei rurale in general.
Îndelungata şi continua locuire umană a teritoriului GAL Rediu-Prăjeni, din preistorie până în prezent, face posibilă existenţa în zonă a unui bogat patrimoniu local material şi imaterial (dansul, muzica şi gastronomia), clasificat şi neclasificat. Cele mai vechi obiective ale patrimoniului material sunt siturile arheologice, dintre care vestigiile culturii preistorice Cucuteni atrag cel mai mult atenţia, dar există şi situri care au conservat urme din perioada antică şi medievală. Apropiindu-ne de zilele noastre, începând din secolul al XVII-lea, zona păstrează valori arhitecturale, câteva biserici vechi, unele fiind clasificate ca monumente istorice, iar altele, chiar dacă deocamdată nu se regăsesc în listă, întrunesc condiţiile pentru a fi clasificate.
Fiind şi în prezent o zonă preponderent agricolă, teritoriul GAL Rediu-Prăjeni păstrează încă vestigii ale culturii materiale tradiţionale, în privinţa modului de construcţie a locuinţelor, a practicării unor meşteşuguri casnice şi a elementelor de port popular. Aceeaşi structură preponderent rurală, economică şi demografică a zonei, face ca unele tradiţii populare, reprezentate prin muzică, dans şi gastronomie, să fie încă prezente, fiind practicate mai ales cu prilejul marilor sărbători creştine. Aşadar, zona păstrează un bogat patrimoniu cultural care este deocamdată insuficient cunoscut, promovat şi exploatat pentru o dezvoltare durabilă a comunităţilor locale.
Potentialul turistic al regiunii Rediu-Prajeni a fost pus in valoare prin implementarea proiectelor de cooperare „Cooperarea Grupurilor de Actiune Locala in vederea promovarii obiectivelor turistice din teritoriul comun prin realizarea unui ghid turistic interactiv cu elemente de tehnologie QR” si „QR4ALL”. Turismul durabil este promovat prin utilizarea de noi tehnologii (ghid-turistic in format digital cu insertii QR code). Sunt stabilite trasee turistice integrate in aplicatia digitala, harti interactive GPS, obiective naturale, culturale, istorice si gastronomice, care pot fi combinate cu practicarea de sporturi recreative (achizitionare de biciclete si ATV-uri). Filmele de prezentare a obiectivelor turistice din cele 9 comune apartinand teritoriului GAL Rediu-Prajeni au crescut vizibilitatea zonei si potentialul turistic.
Informatii disponibile: http://ghidturistic-ne.ro si qr4all.ghidturistic-ne.ro.
De asemenea, pe teritoriul GAL exista o intindere mare de luciu de apa, exploatata în scop piscicol și acvacultură: Jijioara, acumularea Hălceni, Vlădeni, amenajarea piscicola Larga Jijia (Delta Moldovei), iazurile Bulbucani, Gropnita, Paradisul Verde, Tautesti, etc.
https://www.recensamantromania.ro/rezultate-rpl-2021/rezultate-definitive/
https://apmis.anpm.ro/-/situri-natura-2000-in-judetul-iasi-2018


ZONE NATURA 2000 (conform Listei ariilor naturale protejate Natura 2000).
Pe teritoriul GAL Rediu – Prăjeni au fost propuse până in prezent un numar de 7 situri – 2 de tip SPA si 5 de tip SCI (SPA – sit de protectie specială avifaunistică, se propune pentru speciile de păsări enumerate în „Directiva Păsări”; SCI – sit de importanță comunitară – se propune pentru habitatele și speciile enumerate în „Directiva Habitate”.

Numele zonei Suprafaţa aflată pe teritoriul GAL Caracteristici principale (clasificarea directivelor privind Habitatele, Păsări, Habitate şi Păsări)
Sărăturile din Valea Ilenei 0,19 km2 (comuna Românești) ROSCI0221
Dealul lui Dumnezeu 4,85 km2 (comuna Românești, comuna Românești, comuna Rediu) ROSCI0058
Valea lui David 10,59 km2 (comuna Rediu, comuna Valea Lupului) ROSCI0265
Pădurea și pajiștile de la Mârzești 1,41 km2 (comuna Rediu) ROSCI0171
Eleșteele Jijiei și Miletinului 114,45 km2 (comuna Vlădeni, Gropniţa, Şipote, Movileni) ROSPA0042
Sărăturile Jijia Inferioară 48,23 km2 (comuna Vlădeni, Gropniţa, Şipote, Movileni) ROSCI0222
Dorohoi-Saua Bucecei 6,39 km2 (comuna Vlădeni) ROSPA0116

PATRIMONIU ARHITECTURAL ȘI CULTURAL

Patrimoniul cultural al Judeţelor Iaşi și Botoșani (din care face parte şi GAL Rediu – Prăjeni) este impresionant (locul II pe ţară după Bucureşti), incluzând situri arheologice, case memoriale, monumente istorice si arhitecturale, complexe muzeale, reprezentând un număr de 1.641 monumente istorice de importanţă locală si naţională (40% din potenţialul Regiunii Nord – Est) si 128 monumente istorice de importanţă naţională (20% din potenţialul Regiunii Nord – Est).
Monumente istorice și clădiri de patrimoniu întâlnite pe teritoriul GAL:
1. În Şipote se află biserica cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”;
2. Bisericile din Movileni, Potângeni şi Larga Jijia;
3. Situl arheologic de la Larga – Jijia, punct „Grădina”;
4. Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, construită în anul 1930 – Gropnița;
5. Bisericile Mălăești, Foraști şi Sf. Împăraţi din Bulbucani;
6. Biserica Sfintii Voievozi – monument de arhitectură din Vlădeni, anul 1826;
7. Biserica din localitatea Borsa – 1826;
8. Clădirea gării – halta Iacobenii Vechi, este inclusă în lista monumentelor de arhitectură din județul Iași;
9. Situl arheologic de la Rediu, punct „Bădărau”;
10. Biserica din Munteni, Rediu –zidita de Vasile Lupu.
Trasee turistice
În teritoriu GAL există o serie de trasee turistice care sunt promovate pe pagina de Internet a Centrului de promovare turistică a judeţului Iasi, în comunele Gropnița, Movileni, Rediu, Românești, Șipote și Vlădeni.